Azorská pochoutka, vařená v horké sopečné půdě

S cestováním neodmyslitelně souvisí i ochutnávání místních specialit. Na Azorských ostrovech je to čaj, víno či mladý sýr, ale hlavně Cozido! Cozido je dušený pokrm, který se připravuje z hovězího, kuřecího i vepřového masa, spolu s mrkví, zelím, někdy tuřínem, uzenou klobásou (např. chouriço), obdobou našich jelítek a bramborami. Nevaří se jen na Azorských ostrovech, ale i jinde v Portugalsku nebo třeba Brazílii. Na Azorských ostrovech se však v cozidu můžete setkat dokonce i s prasečíma ušima! My tento „jackpot vyhráli“ a i uši jsme v něm měli J A hlavně, tato specialita se nevaří na ohni, plynu, elektrickém sporáku ani indukci, ale přímo v horké sopečné půdě a díky toho získá velmi specifickou, mírně sirnou příchuť.

Původně to bylo jídlo prostých rolníků. Dnes se jedná o jeden z nejoblíbenějších a neznámějších portugalských pokrmů. Na ostrově Sao Miguel doporučuji vydat se za touto specialitou, vařenou pomocí geotermální energie, do městečka Furnas. Pokud zrovna není pěkně, nezoufejte, i při škaredém počasí tak máte zábavu na celý den. 

Furnas leží přímo v kráteru sopky, jejíž poslední erupce se konala v roce 1630. Vulkanická činnost je však stále zřetelná. Ze země se valí pára, štiplavá síra dráždí nos a našinec, rozuměj Čech, si přijde tak trochu jako ve světě Millerova Krtečka.  Zem je totiž posetá „krtinci“, pod kterými se místní „eintopf“ až 12 hodin připravuje.

Samotný pokrm se vozí do restaurací, na místě konzumovat nelze. I proto je dobré vyhradit si dostatek času, abyste na místě viděli, jak cozido připravují a zakopávají nebo alespoň vytahují.  Porce cozida pro dva vyjde na nějakých 17 Eur a věřte mi, že i velcí jedlíci budou mít problém se s ní poprat. Aby člověku slehlo, může se vydat na jednu z mnoha túr. Okolí láká k procházce po hraně vulkánu s vyhlídkou na jezero Furnas nebo podél jezera samotného.