Což takhle dát si hada?

Zkuste si sami pro sebe říct, co neobvyklého by mohlo být součástí vietnamského jídelníčku. Určitě vás napadne spousta exotických pochutin. Co vás ale možná překvapí jsou hadi, kteří jsou jednou z tradičních vietnamských specialit a jsou často označováni za pokrm králů. V okrajové části hlavního města Hanoj, čtvrti Le Mat najdete několik restaurací, které se na hady specializují. Hadí hostina přitom není každodenní záležitostí. Tento pokrm nepatří mezi nejlevnější, a proto restaurace navštěvují hlavně bohatí podnikatelé, kteří sem přicházejí oslavit důležité události. Určitě se však jedná o zajímavý zážitek, který stojí za to podstoupit.

Ve čtvrti Le Mat najdete několik restaurací, kde vám hada připraví od začátku do konce.

Po příchodu do restaurace vás zavedou ke klecím s hady a vybídnou vás k vybrání své večeře. Na výběr je několik druhů, od kober až po menší nejedovaté hady. Poté, co si hada vyberete, jej z klece vyjmou a nechají ho chvilku lézt po podlaze. Pokud kývnete, nachystají vše potřebné a hada před vámi zabijí a připraví. Důležitým krokem při přípravě je zachycení hadí krve a vyjmutí tlukoucího srdce. Had je pak připraven na několik způsobů. Mezi nimi nechybí ani smažená hadí kůže. Před zahájením hostiny přichází na řadu hadí krev a tlukoucí srdce. Hadí krev je smíchána s místní pálenkou a slouží jako přípitek. Čestný host pak do přípitku dostane ještě tlukoucí srdce, které podle tradice přináší sílu. Váš stůl pokryje několik různých talířů a mističek, a vy se můžete pustit do ochutnávání této královské speciality.

Cena za jednoho hada se pohybuje v rozmezí od 1 500 000 do 3 000 000 VND (přibližně 1 500 – 3 000 Kč) v závislosti na druhu a velikosti hada. Jeden had přitom vystačí pro dvě až šest osob. Výhodou je, že turisté o tomto místě moc neví a moc jich zde tak nepotkáte. Co na to říkáte, ochutnali byste?